Čas snežienok pomaly prichádza. Na čo si treba dať pozor?

27.02.2014 Bratislava

Hoci jar sa ešte oficiálne nezačala, výnimočne teplé počasie prinieslo jej typický symbol – snežienku jarnú. Pre tento prvý jarný kvet už dlhší čas neplatí, že je typickou chránenou rastlinou, ktorú je prísne zakázané zbierať všade tam, kde prirodzene rastie. Snežienky sa smú trhať v záhradách, lúkach, lesoch, hájoch a iných oblastiach do 3. stupňa ochrany. V chránených územiach Slovenska s 3. až 5. stupňom ochrany – teda v národných parkoch, prírodných rezerváciách, ako aj iných chránených areáloch je jej zbieranie a rovnako aj zber ďalších rastlín vrátane ich plodov – zakázané. Tento zákaz sa vzťahuje aj na samotné kvety snežienok. Za ich nezákonné natrhanie hrozí previnilcovi pokuta až do výšky 3 300 eur.

Natrhať si snežienky je teda dovolené, ale je potrebné dať si pozor, aby pochádzali z voľnej prírody maximálne v prvom a druhom stupni ochrany územia. Ak snežienky vyrástli napríklad v záhrade, je dovolené ich natrhať bez postihov. Rezort životného prostredia apeluje na všetkých, aby si vážili prírodu okolo seba tak, aby sa z týchto jarných kvetov mohli tešiť aj ďalší ľudia.

Snežienka jarná je rastlina, ktorá patrí medzi trvalky. V priaznivých podmienkach môže dorásť do výšky 20 cm. Jej zvončekovité kvety pútajú pozornosť tromi snehobielymi okvetnými lístkami. Rozkvitnuté dokážu odolať aj desaťstupňovým mrazom. Na snežienky si treba dávať pozor, pretože celá rastlina je jedovatá. Obsahuje nebezpečné alkaloidy a najjedovatejšou časťou je cibuľa. Od roku 1999 do roku 2003 bola snežienka jarná na Slovensku vo voľnej prírode chránená. Zapríčinil to masívny zber kvetov najmä pred Medzinárodným dňom žien.

Odbor komunikácie MŽP SR 
 

Vyberte región